Żywność o niskim indeksie glikemicznym

bowl of vegetable salads

Żywność o niskim indeksie glikemicznym to pojęcie często używane przez dietetyków oraz osoby stosujące przeróżne diety. Czym w ogóle jest Indeks glikemiczny? Dla nie wtajemniczonych jest to wskaźnik, który pokazuje nam, ile cukru znajduje się w węglowodanach oraz określa wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Im jest on wyższy dla danego produktu, tym większe ryzyko, że niewykorzystany cukier zostanie zamieniony w tłuszcz.

Jakie diety są skuteczne?

Poprzez dietę rozumiany jest najczęściej specjalny plan jedzenia, który najczęściej ma na celu pozbycie się nadmiaru zbędnej tkanki tłuszczowej.
Dla osoby z nadwagą lub otyłością dieta oznaczać będzie mnóstwo wyrzeczeń, począwszy od jedzenia a kończąc na używkach i napojach.

Olej lniany i jego właściwości

votive candle

Olej lniany – z łacińskiego Oleum Lini to olej produkowany poprzez tłoczenie nasion lnu na zimno. Z procesu tłoczenia otrzymuje się żółty olej o intensywnym i cierpkim zapachu, zaś w smaku wyczuwa się specyficzną goryczkę. Olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno (bez obróbki termicznej), przechowywać w ciemnym szkle.