Ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami

, , Tagi , ,

Powszechnym mitem powtarzanym przez osoby jakie przechodzą na dietę, jest twierdzenie, że słodycze są całkowicie zakazane. Przede wszystkim nie wiedzą oni, że zdrowe śniadanie to nie fanaberia na jakiś czas, żeby zgubić zbędne kilogramy, ale po prostu styl życia. Nie należy odmawiać sobie każdej przyjemności, ale wybierać ją rozsądnie. Ciastka na śniadanie to wcale nie głupi pomysł o ile są wykonane na przykład właśnie z owsa. To popularne danie na śniadanie, ale niewielu ludzi zadaje sobie trud aby poszukać smaczniejszych przepisów niż zwykła owsianka, która zwykle nudzi się już po kilku dniach. Monotonię diety łatwo można przełamać, przygotowując na przykład ciasteczka owsiane.

Ciastka owsiane z rodzynkami i orzechami składniki:

szklanka płatków owsianych

jedno jajko

miód – dwie łyżki

olej roślinny

rodzynki, orzechy laskowe, migdały

szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

rozbite jajko należy roztrzepać widelcem lub przy pomocy trzepaczki. W osobnym pojemniku mieszamy płatki owsiane, rodzynki, orzechy. Jajko należy odrobinę posolić i dodać do płatków, wymieszać. Następnie dodać dwie łyżki miodu, znów starannie wymieszać. Miód najlepiej wcześniej rozpuścić wstawiając słoik do ciepłej wody, lub użyć płynnego. Tak przygotowaną masę odstawić należy na kilka minut, przykrywając wcześniej ściereczką. W tym czasie piekarnik powinien zostać rozgrzany do temperatury około sto osiemdziesiąt stopni.

Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć pergaminem i posmarować odrobiną oleju, aby uniknąć przywierania ciastek. Następnie z masy należy uformować pożądanej wielkości ciasteczka, o średnicy nie większej niż osiem centymetrów. Ciasteczka pieką się przeciętnie około piętnaście minut, aż nabiorą charakterystycznego złotawego odcienia. Po tym czasie należy je ostrożnie wyjąć z piekarnika, zsunąć z papieru do pojemnika z nakryciem i zostawić by odparowały i całkowicie wystygły, nie nakrywając. Gdy będą już zimne można je zamknąć w pojemniku, aby dłużej zachowały świeżość.

Poprzedni

Koktajl z mleka migdałowego i szpinaku

Batoniki amarantusowe z suszonymi wiśniami

Następny

Dodaj komentarz