Dlaczego oliwa z oliwek jest lepsza od oleju?

12 kwietnia 2014 Tagi , , , , , , ,

Fakt, że oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza od tradycyjnego oleju nie stanowi już chyba żadnej tajemnicy. Owszem i olej jako przykład kwasów tłuszczowych nasyconych posiada swoje zalety, jednak ten o wiele lepiej nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ jego właściwości poddane nawet dużym wahaniom temperatury nie ulegną pogorszeniu, zaś sam proces podgrzania wytrąca znacznie mniejsze ilości szkodliwych tłuszczów trans aniżeli obróbka termiczna olejów czy oliwy tłoczonej na zimno. Oliwa z oliwek – głównie ta tłoczona na zimno – najlepiej nadaje się do sosów, dressingów i sałatek. Jej cudowne właściwości doceniane zostały już setki lat temu przez rzymskich atletów, a dziś zachwycają się nią nawet najbardziej wyrafinowani smakosze. Zobacz, dlaczego oliwa z oliwek jest lepsza od oleju oraz poznaj jej cenne właściwości. W zależności od sposobu przygotowania posiłku oliwa może być lepszym lub gorszym rozwiązaniem. Jeśli smażymy i pieczemy – wybierzmy olej, zaś jeżeli przygotowujemy sałatkę – oliwka będzie świetnym dopełnieniem.

 [AdSense-A]

Jak produkuje się oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek oczywiście produkowana jest z oliwek zielonych bądź czarnych. Najlepszy produkt uzyskuje się z owoców zbieranych ręcznie, dlatego wszelkie próby mechanizacji tej czynności zostały raczej zaniechane. Oliwki nie mogą długo czekać na przetworzenie, dlatego jak najszybciej po zebraniu są przebierane i myte, a potem miażdżone, kruszone lub mielone. Następnie rozkłada się uzyskaną masę i ugniata specjalnymi prasami, wyciskając w ten sposób ich cenny sok. Ostatnim etapem jest usuwanie z powstałej masy wody i zanieczyszczeń, co trwa około jednej godziny.

Wyróżnia się trzy typy oliwy z oliwek: Extra, czyli te najwyższej jakości wyroby, wykonywane z ręcznie zbieranych zbiorów, Average, który produkowany jest z owoców bardziej dojrzałych oraz Strong, czyli oliwa o najbardziej wyrazistych właściwościach smakowych i zapachowych.                                                 

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera jednonasycone kwasy tłuszczowe, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego organizmu. Między innymi powodują one obniżenie „złego” cholesterolu (LDL), a podwyższenie tego „dobrego” (HDL). Ponadto zawiera ona substancje chemiczne, które wpływają na obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz mają zdolności zapobiegawcze chorobom nowotworowym.

Naukowcy udowodnili, że zawarte w oliwie z oliwek substancje o działaniu przeciwutleniającym mają cudowne właściwości, które zapobiegają rozwojowi procesów starzenia się. Jest to główny powód, dla którego tak chętnie sięgają po nią gwiazdy i kobiety, które szczególnie dbają o swój wygląd zewnętrzny. Wymienione przeciwutleniacze wzmacniają błony komórkowe, przez co stają się one odporniejsze na działanie wolnych rodników. Oliwa w oliwek zawiera także kwas oleinowy, a istnieją uzasadnione podejrzenia, że powoduje on spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Ponadto oliwa pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz obstrukcjach.

Oliwa z oliwek w kuchni

Produkt ten ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Idealnie nadaje się do sałatek, makaronów, ryżu oraz owoców morza. Najwięksi smakosze jedzą ją z samym chlebem delektując się tym niesamowitym smakiem. Jeżeli chodzi o proces smażenia, to z powodzeniem może ona zastąpić inne tłuszcze, jednak aby nie straciła swoich cennych właściwości należy utrzymywać umiarkowaną temperaturę.

Poprzedni

Dieta gwiazd Hollywood

Dieta cytrynowa i jej efekty

Następny

Dodaj komentarz