Gorąca czekolada z chilli

, Tagi , ,

Są w ciągu roku takie dni, że koniecznie trzeba poprawić sobie nastrój i skłonić mózg do zwiększenia produkcji naturalnych hormonów szczęścia – endorfin. A jak wiadomo, nic nie wpływa tak korzystnie na samopoczucie, jak najszlachetniejszy ze słodkich smakołyków, czyli czekolada na gorąco! W domowej wersji będzie jeszcze lepsza i bardziej rozgrzewająca, jeśli zostanie przyrządzona z dodatkiem ostrego chilli.

Gorąca czekolada z chilli

Chilli może wydawać się w tym połączeniu dość zaskakujące, ale jako ostry akcent doskonale dodaje gorącej czekoladzie wyrazistego, egzotycznego smaku i wspaniale podkreśla czekoladowy aromat. Pyszna gorąca czekolada z chilli smakuje wyśmienicie, a na dodatek jest bardzo zdrowa: reguluje procesy krzepnięcia krwi i (uwaga!) odmładza. Za ostrość smaku chilli odpowiada kapsaicyna, która korzystnie wpływa na wytwarzanie endorfin. Do poprawienia sobie humoru wystarczy jedna filiżanka, ale taki smakołyk jeszcze lepiej pić we dwoje lub w gronie przyjaciół. Napływ optymistycznego nastawienia do życia gwarantowany!

Tyle przepisów, ilu amatorów gorącej czekolady z chilli

Chociaż przyrządzenie czekolady z dodatkiem chilli jest łatwe, to istnieje wiele odmian podstawowego przepisu. Niektóry preferują wersję wytrawną, inni z kolei nie wyobrażają sobie czekolady bez dodatku cukru. Bardzo popularnymi dodatkami bywają wanilia, cynamon, kardamon lub goździki, ale nie są obowiązkowe. Do przyrządzenia czekolady idealnej potrzebna jest ciemna gorzka czekolada z dużą zawartością kakao – co najmniej 70-90%. Jeśli chodzi o chilli, może być w postaci mielonej, ale znawcy polecają papryczki chilli w całości. W takim wypadku konieczne będzie wyjęcie pestek, podobnie jak w przypadku wanilii – usunięcie ziarenek.

Czekolada z chilli – składniki:

  • szklanka mleka
  • słodka śmietanka (najlepiej kremówka, co najmniej 30%)
  • gorzka czekolada (najlepiej 90% kakao)
  • 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty suszonego chilli

opcjonalnie:

  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 tabliczki czekolady mlecznej (łagodzi smak)
  • bita śmietana

Czekolada z chilli – przyrządzanie

Mleko i śmietanę podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, bez doprowadzania do wrzenia. Dodajemy czekoladę pokruszoną na małe kawałeczki, chilli i inne przyprawy według uznania( cukier, cynamon, wanilię, kardamon). Podgrzewamy wszystkie składniki razem jeszcze przez około 10 minut, uważając nadal, żeby napój się nie zagotował, aż uda się uzyskać jednolitą, kremową masę. Masę można dodatkowo ubić lub zmiksować.

Sposób podawania

Czekoladę z chilli podajemy na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, rozlaną do filiżanek lub kubeczków i udekorowaną bitą śmietaną. Można ją dodatkowo oprószyć chilli. Po ponownym Na następny dzień jej smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty.

Smacznego!

Poprzedni

Bolące stawy dłoni

Rozpiska diety na masę

Następny

Dodaj komentarz