Jak liczyć kalorie?

, , 16 maja 2014 Tagi , ,

Dbamy o siebie, o zdrowie, o sylwetkę. Testujemy wiele diet modnych w danym czasie, rygorystycznych, kontrowersyjnych, jednoskładnikowych. Największą popularnością cieszą się jednak zbilansowane, przez co najzdrowsze diety z obniżoną kalorycznością.

Na czym polegają diety o obniżonej kaloryczności?

Kiedy jemy zbyt dużo i dostarczamy naszemu organizmowi zbyt wiele kalorii tyjemy. To czego nie zdołamy spożytkować w ciągu dnia, po prostu się nam odkłada. Jeśli chcemy nie dopuścić do takiej sytuacji lub stracić na wadze powinniśmy kontrolować ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Diety o obniżonej kaloryczności polegają na skrupulatnym liczeniu kalorii, by nie przekroczyć dziennej określonej dawki 1000, 1200 czy 1500 kalorii. Dzienna dawka powinna być określona w zależności od tego czy uprawiamy sport, jak wygląda nasz praca, ile mamy lat i w jakiej jesteśmy płci. Osoby ciężko pracujące fizycznie i bardzo aktywne nie powinny stosować diet 1000 i 1200 kalorii, bo wówczas dostarczą ich organizmowi znacznie za mało. Ogromną zaletą diet o obniżonej kaloryczności jest fakt, że są to diety zbilansowane, które dostarczają naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych. Wadą może być fakt, że wiele osób będących na tego typu dietach w początkowej jej fazie odczuwa głód. Niektóre osoby zwracają również uwagę na trudność jaką jest liczenie kalorii poszczególnych składników diety.

Jak liczyć kalorie naszych posiłków?

Informację o tym jak kaloryczny jest dany produkt spożywczy możemy znaleźć na jego opakowaniu. Zwykle ta wartość energetyczna umieszczona jest w tabeli, w której prócz kalorii umieszczona jest ilość białka, węglowodanów czy cukrów w konkretnym produkcie. Aby określić kaloryczność naszego posiłku czy całodziennej diety konieczne jest skrupulatne sumowanie wartości kalorii poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się nasz obiad, czy kolacja. Każdy posiłek i jego poszczególne składniki muszą zostać zsumowane i nic nie możemy pominąć, bo każdy element jest istotny i składa się na dzienną wartość spożytych przez nasz kalorii. Jeśli smarujemy kromkę chleba masłem, to absolutnie nie wolno nam tego nie uwzględnić. Nawet najmniejsze ilości zjedzonych przez nas składników składają się na to o jakiej wartości energetycznej posiłek zjedliśmy.

Diet meal. White plate with weight scale
Fot. Depositphotos

Co ma najwięcej kalorii?

Wartość energetyczna jedzenia zależy od tego jaką ma ono zawartość tłuszczu. Jeden gram tłuszczu bowiem dostarcza nam aż 9 kcal. Dla porównania na przykłąd jeden gram białka dostarcza nam już tylko 4 kcal, a jeden gram błonnika pokarmowego – 2 kcal. Najbardziej kalorycznymi produktami jakie spożywamy są te bogate w tłuszcz. Zdecydowanie ograniczyć powinniśmy także takie z dużą ilością węglowodanów i oczywiście cukrów. Bardzo kaloryczne są także słodkie, gazowane napoje oraz napoje alkoholowe, gdyż jeden gram etanolu dostarcza nam aż 7 kcal. Znacznie mniejszą kalorycznością charakteryzują się świeże i mrożone warzywa. Przetwory z warzyw są już znacznie bardziej kaloryczne, więc należy z nimi uważać.

Jak obniżyć kaloryczność zjadanych przez nas posiłków?

By zmniejszyć kaloryczność dań jakie jemy w ciągu dnia musimy wybierać do ich sporządzania lżejsze, mniej kaloryczne składniki. Powinniśmy te niezdrowe i tuczące zastąpić zdrowszymi i o obniżonej kaloryczności. Warto zastąpić zwykły cukier na przykład ksylitolem czyli cukrem brzozy, o wiele zdrowszym i mniej kalorycznym. Majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym, a smażenie na oleju gotowaniem na parze. Wszystkie te zabiegi sprawią, że zmniejszymy kaloryczność naszych dań i będziemy mogli cieszyć się zgrabniejszą sylwetką i co najważniejsze- lepszym zdrowiem.

Poprzedni

Zasady diety ubogopurynowej

Zasady diety jaglanej

Następny

Dodaj komentarz