9 dowodów, że warto czytać etykiety na produktach!

Tagi , , ,

2. Sztuczne dodatki szkodzą zdrowiu

Po rozszyfrowaniu tego swoistego kodu otrzymujemy zbiór substancji. Niektóre z nich są obojętne dla organizmu, ale inne bywają naprawdę groźne. Benzoesany i bardzo popularny kwas cytrynowy potencjalnie mogą być rakotwórcze. W jedzeniu niekiedy ukryty jest wodorotlenek sodu, jaki jest wykorzystywany przy produkcji mydeł, lecz w bardzo małym stężeniu. Ma za zadanie usuwać bród i tłuszcz ze skóry ludzkiej. Wewnątrz ciała powoduje pieczenie, i zgagę. Glutaminiam sodu wpływa na układ nerwowy, w dużych ilościach powoduje wymioty i biegunkę. Istnieje wiele innych składników jakie powodują ubytek zdrowia u osób cieszących się brakiem chorób. Nie poznano jeszcze skutków spożywania ich latami.

Poprzedni

15 zasad, aby bieganie i odchudzanie było łatwiejsze!

Jakie odżywki na rzeźbę?

Następny

Dodaj komentarz