Pierre Dukan to twórca diety odchudzającej opartej na dostarczaniu organizmowi największej ilości protein, a jednocześnie ograniczając spożywanie węglowodanów i tłuszczów. Pracując nad stworzeniem diety opierał się na dwóch ważnych zasadach: dieta ma być zdrowa i skuteczna, dlatego nie wymaga ona specjalnych wyrzeczeń, a przygotowywanie posiłków nie sprawia problemów.
Zasady diety Dukana
Polega ona na 4 stopniowym sposobie postępowania:
- Pierwszy stopień polega na spożywaniu produktów zawierających jak najmniej tłuszczu i węglowodanów a jak najwięcej protein, na przykład; piersi z kurczaka, twarogi.
- Drugi stopień to jedzenie w ciągu dnia tylko produktów proteinowych, by następnego dnia dołożyć już do nich warzywa. Tę zasadę stosujemy przez tyle dni, aż nie osiągniemy zaplanowanej wagi ciała.
- Stopień trzeci powinien nastąpić, gdy osiągniemy już oczekiwane efekty i tylko chcemy je utrwalić; wtedy dietę nieco rozszerzamy i zmniejszamy wartość protein a czas trwania tego etapu ustalamy, mnożąc stracone kilogramy razy 10 dni.
- Czwarty stopień polega na ustabilizowaniu uzyskanej wagi ciała, można już jeść wszystko zachowując jednak zasadę by pierwszy posiłek, jakim jest śniadanie zaczynał się od spożywania białek oraz by raz w tygodniu cały dzień jeść produkty proteinowe.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: Placki Dukana z cynamonem
Obiad: Bigos Dukana
Kolacja: Pasztet jajeczny
Przestrzegając zasad możemy sami upiec chleb według przepisu twórcy diety, zrobić pizze a nawet upiec sernik, przepisów na to ciasto znaleźć można bardzo dużo, jednak najprostszy zawsze jest najlepszy.
Sernik Dukana pieczony
Potrzebne produkty to twaróg chudy (500g), jajka (4szt.), słodzik w proszku (2-3 łyżki), otręby owsiane mielone (3 łyżki), odtłuszczone mleko (3/4 szklanki), aromat waniliowy.
Sposób przygotowania: z białek ubić sztywną pianę, następnie twaróg, mleko, żółtka, otręby, słodzik, aromat wymieszać mikserem a następnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać do tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 160 – 170 stopni.
Sernik należy przechowywać w lodówce. Przepisów na sernik pieczony dukana znajdziemy kilkanaście, a wszystko zależy od ilości jaką chcemy upiec i jakich dozwolonych dodatków użyjemy.
Produkty dozwolone w diecie Dukana
Drób bez skóry, królik, cielęcina.
Podroby: wątróbka kurza, wołowa i cielęca, ozory cielęce i jagnięce.
Wołowina z wyjątkiem rozbratu i antrykotu z kością, cielęcina.
Wędliny: chude wędliny o zawartości maksymalnie 4 % tłuszczu.
Ryby: wszystkie ryby nawet wędzone i w puszkach z wyjątkiem ryb w oleju.
Nabiał o maksymalnej zawartości do 4% tłuszczu (mleko, twaróg, jogurt), nie przekroczyć 1 kilograma spożycia dziennie.
Jaja: kurze i przepiórcze.
Warzywa zielone, papryka, pomidory, soja, pieczarki, cebula, kalafior.
Napoje: woda mineralna półtora litra dziennie, kawa, herbata.
Dobrze zestawione posiłki, odpowiednio dobrane produkty są podstawą diety i gwarancją osiągnięcie wymarzonego efe