3. Czy jeść surowe jajka?
Podobno jedzenie surowych jajek powoduje czasem zatrucie salmonellą, trudną do wyleczenia bakterią. Zdarza się to, ale trzeba wiedzieć, że bytuje ona na powierzchni jaj, a dostaje się do nich w wyniku naruszenia ciągłości skorupki. Teoretycznie wyparzenie skorupki jaja przed rozbiciem powinno rozwiązać problem, ale wciąż nie wiadomo, czy bakteria nie przedostała się do środka poprzez pory w skorupie. Zagrożenie jest duże w przypadku jaj kupowanych wprost od rolników, pochodzących ze wsi. Najczęściej nie są one myte, a na ich powierzchni znajdują się resztki odchodów zwierząt. Najbezpieczniej jest spożywać jaja poddane obróbce cieplnej. Trzeba także myć jajka przed rozbiciem, a następnie także i naczynia, z jakimi miało kontakt surowe jajko, najlepiej w gorącej wodzie około siedemdziesięciu stopni. Musisz zapamiętać, bakteria salmonelli, przenosi się także na dłoniach.