7 faktów na temat JAJKA

Tagi , , , ,

1. Jak często jeść jajka?

Starsze pokolenie przestrzega przed zbyt częstym spożywaniem jajek ze względu na wysoki poziom cholesterolu jaki zawierają. Opinia ta pokutuje od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. To prawda, że w jajku jest dużo cholesterolu, ale okazuje się, że także nie mało lecytyny oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie wpływają na jego obniżenie. Zatem ostatecznie nie jest tak źle jak początkowo sądzono. Ponadto jajka zwierają wiele innych cennych składników, na przykład spore ilości białka. Dlatego jedzenie jajek nawet co dziennie na śniadanie w ciągu tygodnia nie grozi wzrostem cholesterolu. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczna dawka to do dziesięciu jaj tygodniowo. Trzeba jednak uważać z beztroskim jedzeniem jajek, szczególnie na diecie, gdyż są one oprócz tego że odżywcze, także kaloryczne.

Poprzedni

Jak dbać o szyję oraz dekolt ?

7 sposobów na płatki owsiane

Następny

Dodaj komentarz