Czy dieta wegetariańska zapobiega nowotworom?

, , Tagi , , , ,

Dieta wegetariańska i wegańska mają wielu zajadłych przeciwników. Jednak liczne przypadki wegetarian, cieszących się całkowitym zdrowiem dzięki prawidłowemu prowadzeniu diety, zaprzeczają wszystkim obawom. Ponadto nawet naukowcy potwierdzają, że dieta roślinna ma wiele korzyści, na przykład działanie antyrakowe.

Działanie diety roślinnej

Prawidłowa dieta wegetariańska jest bogata w antyutleniacze, które sprawiają, że tworzy się mniej komórek nowotworowych. Ponadto dieta roślinna pozwala stworzyć idealne środowisko alkaliczne w organizmie i płynach ustrojowych człowieka. Najnowsze badania wykazują, że rak najlepiej czuje się w środowisku kwaśnym. Na zakwaszenie organizmu cierpi dziś wielu ludzi, a wynika to z ich diety, słabo zaopatrzonej w produkty zasadotwórcze, czyli w większości właśnie rośliny. Badacz doktor Robert O. Young sugeruje nawet, że każdy ma swoim organizmie komórki rakowe, występujące naturalnie. Jednak gdy do organizmu dostarczane jest zbyt dużo produktów powodujących jego zakwaszenie, zaczynają się namnażać, a co za tym idzie, po jakimś czasie w wielu przypadkach zaczynają się problemy z nowotworami. Podobny proces zachodzi gdy produkty spożywcze po długim czasie leżenia zaczynają się psuć ze względu na warunki przechowywania, na przykład proces ten zachodzi znacznie szybciej, gdy jest wilgotno. Ludzie posiadają wyjątkowo długie jelita, co jest cechą roślinożerców. Mięsożercy posiadają krótkie jelita, ponieważ mięso jest produktem ciężkostrawnym i powinno być szybko usunięte z jelit. W przypadku ludzi, mięso ma bardzo długą drogę do przejścia. W wyniku tego wiele niestrawionych resztek zalega w jelitach, tworząc odpowiednie środowisko dla rozwoju nowotworów. Dieta wegetariańska zawiera dużo błonnika, co powoduje, że pokarm szybciej się przemieszcza i jest łatwiej wydalany oraz nie zalega w jelitach. Ponadto w prawidłowej diecie wegetariańskiej znajduje się spora ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają działanie antynowotworowe. Dieta wegetariańska nie zawiera cholesterolu.

Wegetarianie chorują mniej niż mięsożercy

Badania przeprowadzone na Oksfordzkim Uniwersytecie potwierdzają korelację między rozwojem raka, a dietą. Badania pokazują, że wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory. Prace naukowe trwały przez ponad dwadzieścia lat, a objęły działaniem ponad pięćdziesiąt tysięcy osób. Okazuje się jednak, że mimo iż wegetarianie chorują rzadziej na większość nowotworów, to wśród nich częściej występowały zachorowania na raka jelita grubego. Jednak przyczyną tego, według naukowców, nie jest mniejsze spożycie lub całkowite wyeliminowanie mięsa, gdyż to właśnie dieta bogata w tłuszcze jest podejrzewana o powodowanie raka jelita. Przyczyną, dla której wegetarianie częściej chorują na raka jelita, mimo spożycia dużej ilości błonnika pokarmowego, może być spożycie mniejszej ilości wapnia, który jest podejrzewany o zapobieganie temu nowotworowi. Ponadto wegetarianie i weganie spożywają mniej naturalnych probiotyków, na przykład z produktów mlecznych. W badaniach nie ujęto ponadto, czy badani wegetarianie nie nadużywali alkoholu lub nie palili papierosów, co przyczynia się do zachorowania.

Dieta, czy styl życia?

Wielu ludzi uważa, że za mniejszy odsetek zachorowań na wszystkie inne rodzaje raka wśród wegetarian, nie odpowiada sama dieta, lecz ogólny styl życia. Współcześnie ludzie zaspokajają swoje potrzeby jak najłatwiej dostępnymi produktami. Jest to przede wszystkim mięso. Podczas gdy jeszcze do niedawna dieta, choć zawierała produkty mięsne, była dość zróżnicowana, zawierała również warzywa, zboża, dziś opiera się głównie na mięsach. Jedzone jest ono na każdy posiłek dnia i stanowi podstawę diety. Ponadto często spożywana jest biała mąka, cukier, sztuczne dodatki do żywności. Współczesne życie jest ponadto naszpikowane sztucznymi konserwantami w kosmetykach, butelkach, w ubraniach. Tymczasem wegetarianizm jest nie tylko dietą, ale bardziej stylem życia. Ludzie, którzy nie jedzą mięsa baczniej przyglądają się produktom, jakich używają. Używają ekologicznych produktów do pielęgnacji, wybierają produkty mniej przetworzone. Częściej czytają etykiety produktów. Nie kupują takich, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego. Ponadto chętniej uprawiają sport, ruszają się, szukają sposobów na zdrowe życie, w zgodzie z naturą. Wszystko to wpływa pozytywnie na ustrój człowieka, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Nie chodzi wyłącznie o dietę. Wielu ludzi określa się mianem wegetarian, lecz nie stronią od używek, jedzą produkty oparte na białej mące i cukrze. Co z tego, że ktoś nie je mięsa, jeśli robi wszystko inne by sobie zaszkodzić? Weganizm i wegetarianizm powinny być synonimami zdrowego stylu życia. Sama rezygnacja z mięsa nie wystarczy. Należy jeszcze ułożyć taką dietę, która będzie odpowiadała na wszystkie potrzeby i uzupełniała wszystkie niedobory. Wymaga to niestety odrobiny wysiłku, na jaki wielu ludzi nie stać, lub nie chcą sobie tym zaprzątać głowy.

Poprzedni

Czym zastąpić słońce zimą?

Chiropraktyka w praktyce

Następny

Dodaj komentarz