1. Odrzucenie cukru i smażonych produktów
W organizmie, do jakiego dostarczane są duże ilości cukru i niezdrowego jedzenia zachodzi proces glikacji. Polega on na przyczepianiu się cząsteczek cukru do białek. Szczególnie proces ten jest widoczny na skórze, ponieważ oddziałuje silnie na białka w niej zawarte, kolagen oraz elastynę. Są one odpowiedzialne za sprężystość skóry, gładkość i nawilżenie. Gdy następuje glikacja ich włókna stają się mocno osłabione, stwardniałe i popękane, przez co tworzą się zmarszczki, a owal twarzy opada. Logika nakazuje, że aby spowolnić ten proces należy ograniczyć spożywanie cukrów w diecie. To słuszny wniosek, z jedzenia powinny zniknąć słodycze, makaron, białe pieczywo, słodkie bułki, pączki, pizza. Za odpowiedzialne za glikację uznaje się także produkty z grilla i smażone, a nawet zbyt rozgotowane.