Bataty przepis na 6 super dań

, Tagi , , ,

1. Chipsy z batatów

Każdy wie jak wciąga chrupanie. Jeśli weźmie się jeden chips, to trudno poprzestać na tym. Niestety tradycyjne chipsy lepią się od tłuszczu, zawierają ogromne ilości soli. Chociaż bataty także mają sporo kalorii, to można z nich przygotować znacznie bardziej wartościowsze w składniki odżywcze chipsy. Pamiętajmy, że kluczowe jest odpowiednie przygotowanie, jakie sprawia, że kaloryczność potraw może znacząco się obniżyć. Podczas gdy tradycyjna przekąska jest przygotowywana w głębokim tłuszczu, to tak naprawdę wystarczy tylko niewielka porcja oleju, na przykład rzepakowego, aby uzyskać efekt kruchych i smacznych kawałków batata.

Będą się one piekły, a nie smażyły. Oczywiście nie można zapominać o poprawiających smak przyprawach. To tylko i wyłącznie kwestia gustu, czy chipsy z batatów będą ostre, z dodatkiem chilli z ostrych papryczek, cayenne, a może w łagodniejszej wersji z bazylią. Do smaku dodajemy odrobinę soli, najlepiej morskiej. Tak jak w przypadku chipsów ze sklepu i tu grubość ma znaczenie. Im cieńsze plasterki batata, tym lepiej i tym krótszy czas pieczenia. Optymalną temperaturą do przygotowania chipsów z batatów jest sto pięćdziesiąt stopni.

Poprzedni

Joga twarzy czyli ćwiczenia na wyszczuplenie twarzy – 13 ćwiczeń

Metody parzenia kawy – aż 5 sposobów!

Następny

Dodaj komentarz