Węglowodany to paliwo dla mięśni i mózgu
Cukry złożone są dobre dla osób, które już przed południem zaczynają odczuwać znużenie i zmęczenie. Zjedzenie na śniadanie czegoś z węglowodanami złożonymi powoduje, że przez dłuższy czas człowiek odczuwa energię do działania. Cukry złożone zmieniają się w glukozę, która odżywia mózg i jest jedynym źródłem energii dla niego. Niski poziom glukozy oznacza osłabienie doprowadzające nawet do omdleń. Ponadto powoduje to także brak koncentracji, rozkojarzenie, większą podatność na stres, wzrost niepokoju bez przyczyny. Stały poziom glukozy dla mózgu jest czymś niezbędnym dla uczniów, studentów, pracowników aby poprawiać ich codzienną sprawność umysłową. Węglowodany stanowią także zapas energetyczny dla mięśni. Muszą więc być przyswajane przez osoby, które na co dzień uprawiają jakiś sport, są aktywne fizycznie. Źródłem węglowodanów złożonych są ziarna zbóż, w tym kukurydza. Innymi jego źródłami są pieczywo na pełnoziarnistej mące, ciemny ryż.