6. Jedz ciepłe i pełnowartościowe posiłki
Jedzenie zimnych potraw to dodatkowy wydatek energetyczny dla organizmu. Dlatego warto, szczególnie zimą rano zjadać ciepłe posiłki, które pozwolą się rozgrzać przed wyjściem z domu. Nie wyjmuj śniadania wprost z lodówki, a jeśli nie masz czasu na przygotowanie jedzenia, poprzedniego wieczora wyjmij je z chłodu, aby się ogrzało do temperatury pokojowej. Istotny jest również skład posiłków.
Zdrowy i odżywiony organizm, zaopatrzony we wszystkie witaminy funkcjonuje sprawniej, ma dobry metabolizm oraz jest odpowiednio ogrzany. Dobrym pomysłem jest doprawienie jedzenia ziołami i przyprawami rozgrzewającymi są te pikantne czyli pieprz cayenne, odrobina ostrej papryczki. Innymi ziołami rozgrzewającymi są imbir, cynamon, kolendra, kurkuma. Nie wolno stosować bardzo restrykcyjnych diet. Osoby bardzo szczupłe cały czas odczuwają chłód, nawet jeśli temperatura jest wysoka. Nie zapominaj o ciepłych, ale nie gorących napojach.