Jedzenie

Jedzenie
Chcesz by dopisywało Ci zdrowie i wysoka sprawność fizyczna? wprowadź do swojej codziennej diety tylko zdrowe i bogate w wartości odżywcze jedzenie! W kategorii JEDZENIE będziemy pisać o tym, jakiej żywności unikać, czego nie jeść w nadmiarze oraz zaprezentujemy dietetyczne przepisy na super dania!

Olej lniany jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Len jest niezwykłą rośliną mającą wiele zastosowań - tworzy się z jej włókien nawet naturalne, wygodne ubrania. Właściwości zdrowotne oleju lnianego Olej ten zawiera duże ilości kwasów...

Bataty, czyli słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się je na całym świecie, w regionach o ciepłym, wilgotnym klimacie. Bataty są nie tylko smaczne, ale i całkiem zdrowe. Zawierają wiele cennych...
słonecznik kalorie

Wiele osób zmagających się z zbyt wieloma zbędnymi kilogramami prowadzi nieustanne poszukiwania odpowiedniej diety, której wprowadzenie wiązałoby się z przestrzeganiem podstawowych zasad żywieniowych oraz takim doborem składników, który zapewniałby naszemu organizmowi właściwą i zbilansowaną...
bataty-przepis

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Są to warzywa rosnące jako bulwa w ziemi, w naszym klimacie to rośliny jednoroczne. Warto zwrócić na nie uwagę ponieważ smakują wyśmienicie, są soczyste oraz posiadają wiele ważnych dla...

Regularne jedzenie 5 posiłków dziennie w 3-4 godzinnych odstępach czasu jest niezmiernie ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też powodu nigdy nie należy bagatelizować roli, jaką odgrywa drugie śniadanie w naszym codziennym...

Dietetycy jednoznacznie wskazują, że zdrowa dieta powinna opierać się na złożonych węglowodanach i błonniku. Składniki te potrafią zaspokoić na długo głód. Jak również nie dopuszczają do sytuacji, że człowiek miewa napady wilczego głodu, co...

Przechodząc na dietę oczywistym staje się, że musimy postawić na produkty zdrowe i jak najmniej kaloryczne. Kaloryczność kojarzy nam się najczęściej ze słodyczami, tłustymi smażonymi daniami czy też jedzeniem Fast-Food, jednak niska kaloryczność to...

Ryż jest bardzo popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, warzyw i sałatek. Jego różne odmiany mogą przyjemnie popieścić nasze kubki smakowe, ponieważ sam w sobie jest bardzo smaczny, a przy tym zdrowy. Kwestia...

Twaróg jest powszechnie zalecany w większości diet odchudzających, jako zapewniający uczucie sytości przy jednoczesnym małym ładunku energetycznym. Uważany jest też powszechnie za zdrowy i od najmłodszych lat podawany na każde śniadanie małym dzieciom. Jedzą go...

W Polsce uprawiamy aż 138 odmian ziemniaka. 85 odmian ze wszystkich uprawianych to odmiany jadalne, 29 skrobiowe, a 24 przeznaczone są do przetwórstwa. Najchętniej i najczęściej w Polsce sadzimy odmiany wczesne oraz średnio wczesne,...
Wybierz stronę: